De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wortel zonder breuk onder het wortelteken

Ik ben aan het oefenen met wortels zonder breuk onder het wortelteken te schrijven. Bij de volgende twee wortels kan ik het bijpassende antwoord niet berekenen. Kunt u mij uitleggen hoe mijn boek hierop komt?

6/10 = 1/5√15

en

√21/2 = 1/2√10

Marlee
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 17 november 2018

Antwoord

Dat gaat zo:

$
\eqalign{
& \sqrt {\frac{6}
{{10}}} = \cr
& \sqrt {\frac{3}
{5}} = \cr
& \frac{{\sqrt 3 }}
{{\sqrt 5 }} = \cr
& \frac{{\sqrt 3 }}
{{\sqrt 5 }} \cdot \frac{{\sqrt 5 }}
{{\sqrt 5 }} = \cr
& \frac{{\sqrt {15} }}
{5} = \cr
& \frac{1}
{5}\sqrt {15} \cr}
$

...en ook zo...

$
\eqalign{
& \sqrt {2\frac{1}
{2}} = \cr
& \sqrt {\frac{5}
{2}} = \cr
& \frac{{\sqrt 5 }}
{{\sqrt 2 }} = \cr
& \frac{{\sqrt 5 }}
{{\sqrt 2 }} \cdot \frac{{\sqrt 2 }}
{{\sqrt 2 }} = \cr
& \frac{{\sqrt {10} }}
{2} = \cr
& \frac{1}
{2}\sqrt {10} \cr}
$

Opgelost!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 17 november 2018



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3