De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rekenen met breuken

Ik loop vast met een opgave. Ik kom uiteindelijk uit op de volgende vergelijking die ik niet goed uitgewerkt krijg.

(x-65/-20)/(x/36)=0.46

Ik kom er niet uit maar dacht dat de eerste stap was om de breuk om te schrijven van: (a/b)/(c/d)=0.46 $\to$ (a/b)·(d/c)=0.46

Joep
Student universiteit - woensdag 24 oktober 2018

Antwoord

Delen door een breuk is hetzelfde als vermenigvuldigen met het omgekeerde van die breuk kan heel goed. Als je die $x-65$ bedoeld was om tussen haakjes te zetten dan krijg je:

$
\eqalign{
& \frac{{\frac{{x - 65}}
{{ - 20}}}}
{{\frac{x}
{{36}}}} = 0,46 \cr
& \frac{{x - 65}}
{{ - 20}} \cdot \frac{{36}}
{x} = 0,46 \cr
& \frac{{36x - 2340}}
{{ - 20x}} = 0,46 \cr
& 36x - 2340 = 0,46 \cdot - 20x \cr
& 36x - 2340 = - 9,2x \cr
& 45,2x = 2340 \cr
& x = \frac{{2340}}
{{45,2}} \approx {\text{51}}{\text{,77}} \cr}
$

Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 24 oktober 2018



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics