De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Aantal flessen berekenen

Hey hey ik zou graag willen weten hoe je dit zou moeten uitrekenen. Ik heb echt geen idee. Heeft iemand een tip voor mij? Ik zou er blij mee zijn.

Totale kosten zijn 460 euro. Fles A kost 6 euro en fles B kost 5 euro en je koopt 3 keer zoveel flessen van A als van B.
  • Gevraagd hoeveel flessen kun je in totaal kopen?

Tamara
Leerling mbo - vrijdag 6 april 2018

Antwoord

In dit soort gevallen is het handig om te werken met variabelen. Neem 's aan dat je $a$ flessen van merk A koop en $b$ flessen van merk B. Je kunt dan twee vergelijkingen opstellen. Zoiets noemen we een stelsel van vergelijkingen. Zo'n stelsel kan je dan mogelijkerwijs oplossen en dan ben je er wel.

In dit geval geldt:

$6a+5b=460$
$a=3b$

De eerste uitdrukking betreft de totale kosten en de tweede het feit dat $a$ drie keer zo groot is als $b$.

Ik ga nu de tweede vergelijking invullen in de eerste vergelijking en dan los ik deze vergelijking op:

$6·3b+5b=460$
$18b+5b=460$
$23b=460$
$b=20$

Als $b=20$ dan is $a=60$.

Ik koop dus 60 flessen A en 20 flessen B.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 6 april 2018



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3