De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe deling omzetten in een optelling van twee breuken

In welke stappen ga je van

B/(N(B-N)) naar 1/N + 1/(B-N)

Gerard
Student universiteit - vrijdag 30 maart 2018

Antwoord

Dat noemen we breuksplitsen. Het doel is:

$
\eqalign{\frac{B}
{{N(B - N)}} = \frac{p}
{N} + \frac{q}
{{B - N}}}
$

Wat moet je nu voor $p$ en $q$ nemen zodat het klopt? Ik ga de breuken aan de rechter kant gelijknamig maken. Ik kan de breuken dan optellen en uiteindelijk zou de teller dan gelijk moeten zijn aan $B$. Dat gaat zo:

$
\eqalign{
& \frac{p}
{N} + \frac{q}
{{B - N}} = \cr
& \frac{p}
{N} \cdot \frac{{B - N}}
{{B - N}} + \frac{q}
{{B - N}} \cdot \frac{N}
{N} = \cr
& \frac{{p\left( {B - N} \right)}}
{{N \cdot \left( {B - N} \right)}} + \frac{{q \cdot N}}
{{\left( {B - N} \right) \cdot N}} = \cr
& \frac{{p\left( {B - N} \right) + q \cdot N}}
{{N \cdot \left( {B - N} \right)}} \cr}
$

Nu moet de teller gelijk aan $B$ zijn!

$
p\left( {B - N} \right) + q \cdot N = B
$

Daaruit kan je dan afleiden:

$
\eqalign{
& p\left( {B - N} \right) + q \cdot N = B \cr
& pB - pN + qN = B \cr
& pB + N( - p + q) = B \cr
& p = 1 \wedge - p + q = 0 \cr
& p = 1 \wedge q = 1 \cr}
$

Conclusie:

$
\eqalign{\frac{B}
{{N(B - N)}} = \frac{1}
{N} + \frac{1}
{{B - N}}}
$

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 30 maart 2018



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3