De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rekenregels voor machten

Beste,

Ik heb een probleem met volgende opgave:

-x·(-x2)·(-x)3·(-x)4=-x10

Zelf kom ik een positief getal x10 uit terwijl de som negatief moet uitkomen.

Ik weet dat bijvoorbeeld (22)3 = 26 en dat - - = + , + + = + en - + = - en + - = -. Daarom dat ik een positief getal uitkom terwijl dat hier fout is.

Maar wat is exact hier het verschil tussen een macht binnen de haken en een macht buiten de haken? en wat doe ik precies fout?

Alvast bedankt voor uw hulp
Vriendelijke groet

Evelin
Student universiteit België - donderdag 8 maart 2018

Antwoord

Ik zal 't stap voor stap uitwerken. Misschien kan je dan zien waar je de bocht uit vloog...

$
\eqalign{
& - x \cdot \left( { - x^2 } \right) \cdot ( - x)^3 \cdot \left( { - x} \right)^4 = \cr
& - x \cdot - x^2 \cdot - x^3 \cdot x^4 = \cr
& x^1 \cdot x^2 \cdot - x^3 \cdot x^4 = \cr
& - x^{10} \cr}
$

Weet je 't al? Volgens mij gaf je zelf het antwoord al, maar anders heb ik nog wel een idee...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 8 maart 2018



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3