Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Exponentiële groei

Hallo!

Ik heb een vraag bij volgend vraagstuk:

Op het tijdstip t = 0 halen we een fles melk uit de koelkast. De temperatuur T verandert volgens T(t) = 19 - 13·0,87t. t is in minuten. Na hoeveel tijd is de temperatuur 21 °C?

Ik los dit zo op:
21 = 19 - 13·0,87t
2 = -13·0,87t
-2/13 = 0,87t
log(-2/13) = t.log 0,87
t = log (-2/13)/log(0,87)

Dit is negatief en kan dus niet. Kan u mij helpen?

Danku!

Feline
3de graad ASO - woensdag 4 januari 2017

Antwoord

Het lijkt me dat het vraagstuk niet goed is of dat dit een test is om te kijken of je doordenkt: je kunt meteen aan de formuleT(t)=19-13\cdot0.87^t zien dat de temperatuur voor alle t kleiner dan 19^\circ\mathrm{C} zal zijn en dus nooit gelijk aan 21^\circ\mathrm{C}.
Je berekening laat dat ook zien, maar die was eigenlijk overbodig.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 4 januari 2017



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics