De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vergelijking oplossen met drie onbekende

2x-p = (3x + q)/q
x = ?

Ryanne
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 25 oktober 2016

Antwoord

Denk maar dat die p en q getallen zijn.
2x-p =(3x + q) / q
vermenigvuldig links en rechts met q:
q(2x-p)=3x+q
Haakjes wegwerken:
2qx-pq=3x+q
Alles met x naar links en alles zonder x naar rechts:
2qx-3x=q+pq
x buiten haakjes halen:
x(2q-3)=q+pq
Delen door 2q-3:
x=(q+pq)/(2q-3)

Niks nieuws onder de zon...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 25 oktober 2016



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3