De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Binomiaal berekenen

Hallo, ik ben veel oefeningen aan het maken ter voorbereiding, hier gebruik ik vaak de pagina van Wisfaq voor. Nu kwam ik onderstaande tegen:

Felix gooit twaalf keer met een dobbelsteen bereken de kans dat hij drie keer 2 ogen gooit en één keer 3 ogen.

En kwam ik voor de oplossing tot de volgende notatie:
((12nCr3)·(9nCr1)·(8nCr8))·(1/6)^3·(1/6)·(5/8)^8= 0.0356
Als het goed is, maar ben er toch onzeker over, klopt deze notatie?

En daarnaast stond er vermeld:
Een grote schijf is verdeeld in vijf even grote sectoren (2 kersen, 2 appel, 1 banaan). Per beurt wijst de pijl één sector aan. Bereken de kans dat in acht beurten precies twee keer de banaan wordt aangewezen.

Antwoord:
X = het aantal keer banaan
P(X=2) = binompfd(8, 0.2, 2) 0,294

Mag ik dit ook gewoon noteren als?
8nCr2·(0,2)^2·(0,8)^6= 0,294

Bedankt alvast,
Groet Kees

Kees
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 19 oktober 2016

Antwoord

Hallo Kees,

Bij je eerste opgave maak je een rekenfout: de laatste breuk is niet 5/8 maar 5/6.

Verder is de denkwijze goed, maar (12nCr3) is niet een officiële wiskundige notatie. Het aantal combinaties van 3 uit 12 noteer je door de getallen 12 en 3 boven elkaar tussen haken te schrijven:

q83062img1.gif

Het kan zijn dat jouw docent de notatie met nCr ook goed genoeg vindt, omdat je hiermee goed laat zien hoe je je berekening uitvoert. Vraag even aan jouw docent welke eisen hij aan de notatie stelt.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 20 oktober 2016
 Re: Binomiaal berekenen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3