De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Periodieke functie

 Dit is een reactie op vraag 82963 
Beste,

Dat klopt, echter moet ik een sinus- en/of cosinusfunctie voor deze opgave opstellen en aan de hand hiervan algebraïsch de uitkomst bepalen. Ik vroeg me echter af welke voorschriften allemaal juist zijn.

Lene
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 26 september 2016

Antwoord

Het kan met een sinus en met een cosinus. De functie is van de vorm $s+r\cos(a(t+b))$. Hierbij meten we $t$ in minuten.
Dan is $r$ de straal van het reuzenrad en $s$ de hoogte van de as; die kun je uit de gegevens halen.
Je gebruik $a$ om de periode, 30 minuten, te krijgen: je wilt dat $\cos(a(t+b))$ periode 30 heeft, dat lukt met $a=\frac{2\pi}{30}$, reken maar na. Vul nu $t=7{,}5$ in, dat is de gondel op hoogte $s$ (want je begint op het laagste punt). Dus $s+r\cos\frac{2\pi}{30}(7{,}5+b)=s$, daar kunt je $b$ uit aflezen.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 26 september 2016
 Re: Re: Periodieke functie 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3