De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Stelsels met combinatiemethode

Hallo, zou iemand me kunnen helpen bij dit stelsel? Ik geraak nooit aan een correcte uitkomst. Ik probeer steeds te combinatiemethode toe te passen en daarop volgend de substitutiemethode, kan dit of is dit een foute denkwijze?
Reeds hartelijk dank
2x+y-z=9
x+3y+z=6
5x-y+2z=-6

Bram
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 11 augustus 2016

Antwoord

Uit de eerste regel: z=2x+y-9
Invullen in de tweede regel levert:
x+3y+2x+y-9=6
3x+4y=15
Invullen in de derde regel:
5x-y+2(2x+y-9)=-6
5x-y+4x+2y-18=-6
9x+y=12

Je hebt nu het stelsel:
3x+4y=15
9x+y=12

Uit de tweede regel: y=12-9x
invullen in de eerste regel:
3x+4(12-9x)=15
3x+48-36x=15
-33x=-33
x=1
y=12-9x, dus y=12-9=3
z=2x+y-9, dus z=2+3-9=-4

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 11 augustus 2016



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3