De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Macht van 2

Goede avond,
IK stel vast dat de datum van 04 augustus (16) te schrijven is als :
22= (04) 23= (08) 24 = (16)
Zijn er nog kalenderdata te vinden die men met de macht van 2 zou kunnen schrijven (of met 3 of...)
Graag een antwoord aub.

Rik
Iets anders - vrijdag 5 augustus 2016

Antwoord

Dat lijken me er niet veel: het tweede getal ie niet groter dan $12$ en dat beperkt het aantal aanzienlijk: $4$, $8$, $9$ (als je eerste machten mee wilt tellen zijn er meer natuurlijk).
Als het op moet klimmen hou je over: 2 april, 2 augustus, 4 augustus en 3 september. Daar kun je jaren bij maken en als je mooie regelmaat wilt krijgen we 2 april '08; 2 augustus '32 (1-3-5) of 2 augustus '512 (1-3-9), 4 augustus '16, 3 september '27.
Als het je alleen om (echte) machten te doen is kun je als dagen nog 4, 8, 16, 9, 27 en 25 gebruiken.
Over 32 jaar hebben we natuurlijk $2048=2^{11}$.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 6 augustus 2016



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3