De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wortels van breuken in standaardvorm

Hoi!

Graag zou ik dit uitgelegd willen krijgen:

(-V7/2V2)^4
V = Wortelteken
/ = Breuklijn
^ = macht

Het antwoord volgens mijn boek is 49/64, kunt u mij stap voor stap uitleggen hoe ik hierop kom want hoe veel algemene uitleg ik ook les het lukt me maar niet.

Bedankt!

Alexan
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 5 augustus 2016

Antwoord

(-√7)4 = -√(7) · -√(7) · -√(7) · -√(7).
Het wordt in ieder geval een positief getal vanwege vier mintekens. Gebruik nu dat
√(7) · √(7) = 7.
Omdat je vier van deze √(7) hebt, krijg je door er steeds twee samen te nemen 7·7 = 49.

Nu de noemer: 2√(2) · 2√(2) = 4 · 2 = 8. Bedenk net als in het vorige geval dat √(2) · √(2) = 2.
Omdat je weer vier van deze getallen 2√(2) hebt krijg je dus 8 · 8 = 64

Het is natuurlijk niet de bedoeling om dit soort vormen helemaal uit te schrijven, maar omdat het hier maar vier getallen betrof was het hopelijk instructief.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 5 augustus 2016
 Re: Wortels van breuken in standaardvorm 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3