De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe waarde tussen drie getallen vinden?

Hallo

Het is een simpele vraag, maar om er zeker van te zijn wou ik het ook nog eens hier vragen.
Ik moet de waarde van 25 uitrekenen, wat gekend is, is dat de waarde bij 24: 60 is en de waarde bij 26: 73 is
Met welke formule kan ik de waarde van 25 uitrekenen?

Alvast heel erg bedankt

Met vriendelijke groeten

Lisa
2de graad ASO - zaterdag 30 juli 2016

Antwoord

Hallo Lisa,

Ik denk dat je bedoelt dat je met lineair interpoleren de waarde van y moet vinden bij x=25, wanneer deze punten zijn gegeven:

x=24: y=60
x=26: y=73

In een schets ziet dit er zo uit:

q82617img2.gif

In dit geval komt het mooi uit: de waarde x=25 van het onbekende punt is precies het gemiddelde van de bekende waarden x=24 en x=26. De y-waarde die behoort bij x=25 is dan ook het gemiddelde van de bekende waarden y=60 en y=73.

Bij x=25 hoort dus:

y = (60+73)/2 = 133/2 = 66,5.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 1 augustus 2016



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3