De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Halfwaardetijd C14

Beste
Welk deel van de 14C atomen verdwijnt gedurende 1 jaar?
Mijn syllabus geeft een oplossing 1,2.10-4
Ik kom 1.2 uit
Hoe kom ik aan 1,2.10-4?
Dank u bij voorbaat
David

David
Student Hoger Onderwijs België - maandag 18 juli 2016

Antwoord

Hallo David,

De halfwaardetijd van C14 is 5730 jaar. Het verval kan je dus beschrijven met de formule:

N = N0·(1/2)(t/5730)

met t in jaren.

We vullen in: t=1 en berekenen het gehalte C14 dat nog over is:

N/N0 = (1/2)(1/5730) = 0,99988

Het gehalte dat verdwenen is, is dan 1-0,99988 = 0,00012 = 1,2·10-4

OK zo?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 19 juli 2016



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3