De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Berekenen van logaritmen en ln functies

Voor mijn studie moet ik de volgende formules oplossen:
log2(x) + log 2(2x)=5
Het antwoord hierbij is 4, maar ik begrijp niet hoe ze hierop komen.

2 ln(x)- ln(x+1)=1
Het antwoord hierbij is x=(e+√(e2+4e))/2
Ik hoop dat jullie mij hierbij kunnen helpen.

Wendy
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 12 juli 2016

Antwoord

1) Ik laat het grondtal 2 even achterwege. Op grond van de spelregels voor logaritmen kun je links schrijven log(x.2x) dus log(2x2) en rechts vervang je 5 door log(32).
De conclusie wordt dus dat 2x2 = 32 enz. Vergeet niet dat x positief moet zijn!

2) Links is te schrijven als ln(x2) - ln(x+1) = ln(x2/(x+1)) en rechts als ln(e).
De conclusie is dat x2/(x+1) = e. Na kruislings vermenigvuldigen en toepassen van de abc-formule ben je er wel uit, denk ik. Ook hier moet x positief zijn!

Overigens zijn dit geen formules maar vergelijkingen.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 12 juli 2016



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3