De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Even x even = even

Het is natuurlijk logisch: even * even = even. Maar hoe bewijs je dit?
Zou dit goed zijn?

x is even
2a = x
x*x=x2=2ax
als een getal deelbaar door 2 is, is het even:
2ax/2=ax ( en dat is dus even )
als een getal deelbaar is door een even getal ( een veelvoud van 2) is het ook even:
ax/x=a
a is ook even, aangezien x even is en a daar weer een 2-voud van is
2ax is dus even ---- x*x=even ---- even * even = even

Reinie
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - vrijdag 7 maart 2003

Antwoord

Je 'bewijs' lijkt eerder te gaan over 'het kwadraat van een even getal is even'. Ook waar... maar dat is niet wat je wilde bewijzen.

Erger is dat je op het eind uitkomt op 'a is ook even'. Neem nu eens a=3, dan is x=6. Volgens je 'bewijs' is a even. Dat kan niet kloppen.

Wat betekent eigenlijk even? Als je zegt 'a is even' dan zeg je dat 2 een deler is van a. Dus 2 is een deler van a en 2 is een deler van b. Neem a=2·p en b=2·q (met a,b,p,qÎ).
Er geldt: a·b = 2·p·2·q
Is 2 een deler van 2·p·2·q?
Ja, logisch...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 8 maart 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3