De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Werkstuk over getallen

Ik moet een werkstuk maken over getallen, maar ik kan nergens informatie vinden zou u uitgebreid uit kunnen leggen wat natuurlijke, gehele, reele, rationale, volmaakte getallen zijn met een aantal voorbeelden misschien weet u ook het antwoord op deze stelling: het getal pi is een bijzonder getal, oneindig lang. Je gebruikt het getal o.a om de omtrek en oppervlakte van een cirkel te bereken bedenk een manier om het getal pi te benaderen je moet hierbij bijvoorbeeld een fietswiel gebruiken. Ik hoop dat u mijn kan helpen groetjes

linda
Leerling bovenbouw vmbo - vrijdag 28 februari 2003

Antwoord

natuurlijke getallen: 1, 2, 3, 4, 5, ......

gehele getallen: .....,-3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, .....

rationale getallen: álle breuken, dus bijvoorbeeld 2/3 en -5/11 en 23/121 en 0/2 (=0) en 4 (=4/1 of 8/2 of -20/-5)
Je ziet dus dat de gehele getallen óók breuken zijn.

reële getallen: alle getallen die je maar kunt bedenken, of ze nou negatief of positief zijn, klein of groot, mooi of niet mooi; ieder getal is reeel (wat uiteindelijk betekent dat het bestaat)

volmaakte getallen: natuurlijke getallen waarvan de som van de delers precies twee keer het getal is.
Voorbeeld: 6 is deelbaar door 1, 2, 3 en 6.
1 + 2 + 3 + 6 = 12 en dat is precies het dubbele van 6.
Volgende perfekte getal: 28, deelbaar door 1, 2, 4, 7, 14 en 28 en 1 + 2 + 4 + 7 + 14 + 28 = 56 = 2 x 28

Pak een fietswiel, zet ergens op de band een verfstreep. Rij nu, kaarsrecht, over de grond tot de verfstreep twee vlekken op de grond heeft gemaakt. De afstand tussen die vlekken is dan de omtrek van je band. Meet nu de afstand van de as tot aan de buitenkant van de band.
Met de formule omtrek = 2pr én je meetgegevens moet je nu een aardige benadering van p kunnen vinden.

Zie soorten getallen

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 28 februari 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3