De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wanneer is je antwoord als een breuk?

Als je bijvoorbeeld 2/20×5/20 berekent, kan dat in 10/20 maar ook als 0,5. Wanneer doe je nou wat? Er staat bij de som reken exact uit, is dat dan de komma getal of de breuk?

Tess
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 9 april 2016

Antwoord

Al het antwoord van een opgave exact moet worden gegeven en 't antwoord is $\frac{1}{2}$ dan kan je ook antwoorden met $0,5$. Dat is namelijk ook precies een half.

Voor natuurkundigen is er misschien wel een verschil. Die 0,5 zou kunnen suggereren dan het antwoord ligt tussen 0,45 en 0,54... maar bij wiskunde doen we daar niet aan.

Toch is er wel iets voor te zeggen om bij een exact antwoord de breuken te laten staan. Dus liever $\frac{1}{2}$ dan 0,5. Dat is ook verreweg aan te raden als je breuken hebt die minder eenvoudig als decimale breuk te schrijven zijn, zoals $\frac{1}{3}$ of $1\frac{4}{7}$.

PS
Ik begrijp alleen niet hoe je van 2/20×5/20 dan 10/20 maakt, maar dat zal wel een foutje zijn...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 9 april 2016



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics