De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De verzameling van complexe getallen

Goede avond,

Bepaal de verzameling van de complexe getallen c=x+yi waarvoor geldt:
a) c^-2 is reeël
b) c^-2 is imaginair
Ik werkte als volgt:
1/c2 =1/(x+yi)2
1/(x2+2xyi+y2i2)
1/(x2-y2+2xyi)
(x2-y2-2xyi)/((x2-y2)+2xyi)(x2-y2-2xyi))
(x2-y2-2xyi)/((x2-y2)2-4x2y2i2))
(x2-y2-2xyi)/(x^4+y^4-2x2y2+4x2y2)
(x2-y2-2xyi)/(x2+y2)2
Beschouw ik nu in de teller her reële deel¨x2-y2 dan zou ik deze functie kunnen ontbinden in 2 rechten (x-y=0 en x+y=0)
Is dit de bedoeling van die verzameling die hier gevraagd
wordt ??
Of zit ik op een verkeerd spoor? En wat dan met vraag 2 voor het imaginaire gedeelte waar ik dan zou bekomen:
2xyi=0 of xy=0 met x=0 of y=0 maar niet beide ?
Wat goede tips zijn welkom. Misschien heb ik de vraag verkeerd begrepen?
Nog een goede avond
Rik

Rik Le
Iets anders - donderdag 7 april 2016

Antwoord

Beste Rik,

Je rekenwerk is goed, maar de conclusies draai je (ongeveer) om. Na vereenvoudigen vind je dus dat 1/c2 met c = x+yi gelijk is aan
$$\frac{x^2-y^2}{(x^2+y^2)^2}+\frac{-2xy}{(x^2+y^2)^2}i$$Ik heb het in de standaardvorm 'a+bi' geschreven zodat het reële (a) en imaginaire (b) deel duidelijk zijn.

Opdat dit getal zuiver reëel is, moet het imaginaire deel gelijk zijn aan 0. Dat gebeurt enkel wanneer $-2xy = 0$ en dus wanneer $x=0$ of $y=0$ of beide (grafische interpretatie?).

Het getal is zuiver imaginair als het reële deel 0 is en dat gebeurt enkel wanneer $x^2-y^2 = 0 \Leftrightarrow (x-y)(x+y)=0$ dus wanneer $x = \pm y$ (grafische interpretatie?).

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 8 april 2016
 Re: De verzameling van complexe getallen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3