De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Sinussen en cosinussen

Bereken: lim((xsin(a) - asin(x))/(xcos(a)-acos(x)) voor x-a

Kan u mij hierbij helpen, want ik vind geen enkele bruikbare formule die ik hierop kan loslaten?
En bestaan er truucjes om te weten wat je moet doen om tot een oplossing te komen of blijft het bij trial-and-error?

Roel D
Student universiteit België - donderdag 20 februari 2003

Antwoord

hier heb je de regel van De L'Hospital voor nodig.
als lim(x®a) f(x)/g(x) nul gedeeld door nul dreigt te worden, geldt:
lim(x®a) f(x)/g(x) = lim(x®a) f'(x)/g'(x)

teller f(x)= xsin(a)-asin(x), dus
f'(x)=sin(a)-a.cos(x)

noemer g(x)=xcos(a)-acos(x)
g'(x)=cos(a)+asin(x)

lim(x®a) {xsin(a)-asin(x)}/{xcos(a)-acos(x)}
= lim(x®a) {sin(a)-a.cos(x)}/{cos(a)+asin(x)}
= {sin(a)-a.cos(a)}/{cos(a)+asin(a)}

groeten,
martijn

mg
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 20 februari 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3