De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Differentiëren

Beste,

Voor een vraagstuk moet ik de volgende functie differentiëren:
f(x)= arctan(7/x) - arctan(4/x)

Hoe zou ik dit het beste aan kunnen pakken?

Alvast bedankt,

mvg,

Stefan

stefan
Student hbo - woensdag 30 maart 2016

Antwoord

Beste Stefan,

De afgeleide van arctan(x) is 1/(1+x2). Omdat het argument niet x maar respectievelijk 7/x en 4/x is, heb je ook nog de kettingregel nodig. Ik toon het voor de eerste term:
$$\left( \arctan\frac{7}{x}\right)'
= \frac{1}{1+\left( \frac{7}{x} \right)^2}\left( \frac{7}{x} \right)'
= \frac{1}{1+ \frac{49}{x^2} }\left(- \frac{7}{x^2} \right)
= - \frac{7}{x^2+49}$$De afgeleide van de andere term is analoog.

Lukt het zo?

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 30 maart 2016



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3