De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ammoniakgas

Formule voor ammoniakgas: Pr = -6,09 + 5,23 × log t

Ik kom niet helemaal tot een goed antwoord op de volgende vraag: Bovenstaande formule is te herleiden tot t = b x gPr. Bereken b en g.

Ik kom tot zover in mijn uitwerking:
-6,09 + 5,23·log t
log-6,09 + log(5,23·log t)
log(-6,09 + 5,23·log t)
log - 6,09 + log (5,23·log)t)
log - 6,09 + t·log(5,23)

Daarna zou mijn volgende stap zijn: log-6,09, maar dat kan natuurlijk niet. Wie kan me op weg helpen?

Arif M
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 13 maart 2016

Antwoord

Om te beginnen ben je je $P_r$ kwijt geraakt. Dat is niet handig want je wilt immers $t$ uitdrukken in $P_r$.

Daarna doe je nog iets vreemds. Ik hoop niet dat wilt beweren dat als $a+b=c$ dat dan $\log(a)+\log{b}=\log{c}$ want dat is niet het geval.

Wat er daarna allemaal gebeurt begrijpt ik ook niet. Ik zou eerst de rekenregels voor logaritmen maar 's ernstig bestuderen.

Wat dan wel? Ik zou eerst proberen $\log{t}$ uit te drukken in $P_r$ en dan gebruik te maken van de hoofdregel:

$
\eqalign{
& P_r = - 6,09 + 5,23 \times \log (t) \cr
& \log (t) = \frac{{P_r + 6,09}}
{{5,23}} \cr
& t = 10^{\frac{{P_r + 6,09}}
{{5,23}}} \cr}
$

Kan je dan verder?

Op formules omwerken kan je voorbeelden van het omwerken van formules met exponenten en logaritmen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 13 maart 2016
 Re: Ammoniakgas 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics