Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Een gebroken vergelijking oplossen

Ik probeerde de gebroken vergelijkingen op te lossen, en dat ging allemaal prima tot ik bij deze kwam.

8+2p/p+4=1-1/3p

Ik heb het boek gezegd dat zei: uit A/B=C volgt A=BxC.
Daarna heb ik de haakjes uitgewerkt, maar nu zit ik redelijk vast. Zouden jullie kunnen helpen deze vergelijking verder op te lossen?

Anna
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 13 maart 2016

Antwoord

't Is met niet helemaal duidelijk wat je allemaal doet. Ik zie geen haakjes bijvoorbeeld... maar ik zal je voorbeeld 's uitwerken. Je moet maar kijken of je alle stappen begrijpt en of je dat zelf ook zou hebben kunnen bedenken:

\eqalign{ & 8 + \frac{{2p}} {{p + 4}} = 1 - \frac{1} {3}p \cr & \frac{{2p}} {{p + 4}} = - 7 - \frac{1} {3}p \cr & \frac{{6p}} {{p + 4}} = - 21 - p \cr & \left( {p + 4} \right)( - 21 - p) = 6p \cr & - 21p - p^2 - 84 - 4p = 6p \cr & - p^2 - 25p - 84 = 6p \cr & - p^2 - 31p - 84 = 0 \cr & p^2 + 31p + 84 = 0 \cr & (p + 28)(p + 3) = 0 \cr & p = - 28 \vee p = - 3 \cr}

...en 't komt nog leuk uit ook nog...

Helpt dat? Anders maar verder vragen!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 13 maart 2016



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics