De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Minimale waarde

 Dit is een reactie op vraag 77835 

Ik heb de formule 3-50/q...2 ingevoerd via het menu TABLE. Vervolgens heb ik daar de zojuist genoemde formule ingevuld. Via RANG heb ik de punten ingevuld, Start 4, End 50, Pitch 1. Via TABL kan ik de waarden van q en y aflezen. Ik lees af dat bij q = 5 de waarde 1 is en deze is minimaal.

Arif M
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 10 maart 2016

Antwoord

Als je het aanpakt met de GR, dan vraag ik me af waarom je aangeeft het met de afgeleide te willen (of moeten) doen.
Dus laten we toch nog maar even de algebraïsche aanpak erbij halen.
Uit 3 - 50/q2 = 0 volgt q2 = 50/3 en dus q = 4 (afgerond omdat q vermoedelijk een hoeveelheid voorstelt die dan alleen positieve gehele waarden kan aannemen).
Wanneer je de grafiek van de functie (niet van de afgeleide!) laat tekenen, zie je dat er rond q = 4 inderdaad sprake is van een minimum. Door in de oorspronkelijke formule (niet in de afgeleide!) q = 4 in te vullen, vind je het bijbehorende bedrag.

Omdat je niet de gehele opgave hebt doorgegeven, kan het zijn dat de opgave tóch iets anders is dan ik vermoed. Maar dat horen we dan wel weer.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 10 maart 2016
 Re: Re: Re: Minimale waarde 
 Re: Re: Re: Minimale waarde 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3