De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Optimaliseren

Hoihoi,

Bij wiskunde moet ik de beperkende voorwaarden opgeven en dan de kostenformule dan optimaliseren. Ik snap alleen niet hoe je dit moet doen. De beperkende voorwaarden zijn:

Er is minimaal 13 gram eiwit: 25x+50y$\ge$13
Er is minimaal 100 gram zetmeel: 400x+200y$\ge$100
Er is minimaal 18 gram vet: 40x+40y$\ge$18
y$\ge$0
x$\ge$0

De kostenformule zelf is: 15x+20y (hier zijn x en y in kg als dat uit mag maken, bij de beperkende voorwaarden zijn ze in grammen)

Kan iemand mij helpen??
Alvast bedankt!
Brenda

PS: de oplossing moet ik ook interpreteren, weet iemand wat daarmee bedoeld wordt?

Brenda
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 11 februari 2016

Antwoord

Helemaal duidelijk is niet wat je schrijft. Wat zijn $x$ en $y$ precies? Waar gaat het over? Voedingsstoffen? Ik vermoed dat het zoiets moet zijn: als je in een assenstelsel het toegestane gebied tekent op grond van je beperkende voorwaarden krijg je zoiets als:

q77617img2.gif

Het witte deel voldoet aan de voorwaarden.

Als je dan de lijn van de kostenformule tekent voor een aantal waarden (in dit geval 0, 2, 4, ...) dan krijg je zoiets als:

q77617img1.gif

Je kunt nu zien in de welk punt de kosten minimaal zijn. Je kunt dan berekenen wat je voor $x$ en $y$ moet nemen om de kosten zo klein mogelijk te houden. Zoiets?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 12 februari 2016
 Re: Optimaliseren 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3