De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Het toetsen van hypothesen

Hallo,
We zijn nu op school bezig met toetsen van hypothesen. Bij tweezijdig binomiaal toetsen moet je de overschrijdingskans berekenen. Mijn docent heeft mij geleerd om dan bij de kans = te zetten en dan het teken op de plaats van ?? over te nemen (waarneming steekproef ?? E(X)).

Ik zou graag willen weten waarom dit 'trucje werkt'.

Voorbeeld:
X: aantal jongeren verslaafd aan hun smartphone
H0: p=0,6; H1: p =/ 0,6
Steekproef van 83 jongeren, waarvan 56 verslaafd aan smartphone
Significantieniveau=0,10
Nu 56$>$E(X)=np=49,8
dus de overschrijdingskans is P(X$\ge$56) en zo door...

Jolijn
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 21 januari 2016

Antwoord

Hallo Jolijn,

Inderdaad het trucje werkt. Je overschrijdingskans is altijd de kans op je steekproefuitkomst "of nog erger". Is je steekproefuitskomst groter dan E(x), dan is "nog erger" inderdaad nog groter. En is je steekproefuitskomst kleiner dan E(x), dan is "nog erger" nog kleiner.

Groeten,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 21 januari 2016



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics