De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Spaarrente

 Dit is een reactie op vraag 77243 
voor mij is dit iets te ingewikkeld we moesten voor de opdracht een simpel berekening opschrijven en dit is veel te uitgebreid ik hoop dat u kunt reageren met en iets simpeler berekening alvast bedankt

jelmer
Leerling bovenbouw vmbo - dinsdag 29 december 2015

Antwoord

Hallo Jelmer,

Een simpelere berekening is er niet, vrees ik. Het kan wel zijn dat je gebruik mag maken van een standaard formule. Immers, wanneer mijn berekening uitschrijft met als gewenste eindbedrag E en het aantal periodes dat je spaart n, dan kom je uit op:

x = E/g·(1-g)/(1-gn)

Vaak wordt gerekend met een rentevoet i: dit is het rentepercentage gedeeld door 100. Voor mijn groeifactor geldt dan:

g=i+1

Mijn formule kan je dan schrijven als:

x = E·i/((i+1)((i+1)n-1)

Uiteraard zijn er nog meer vormen waarin je deze formule zou kunnen schrijven. Wellicht staat één van deze vormen gewoon in je boek en mag je deze invullen. Je moet dan wel rekenen met de rentevoet per maand, niet met een rentevoet van 0,007 per jaar! In mijn antwoord vind je hoe je de rentevoet omrekent naar een periode van aan maand, wellicht staat deze berekening ook ergens in je leerboek.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 29 december 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3