De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Statistiek en kansrekenen

Beste,

Allereerst is beantwoord:

Bereken op basis van de bijgevoegde steekproefresultaten een schatting voor het gemiddelde.
Bereken (wederom onder de aanname dat gemiddelde en standaard-afwijking de waarden hebben die hierboven (boven vraag 1) gegeven zijn) (2) de kans dat het gemiddelde van een steekproef de gevonden waarde op basis van de bijgevoegde data overschrijdt.

Gemiddelde 252,5 gram

252,2 – 250 / 4,8 / √12 = 2,2/1,39 = z-waarde is 1,58 = 0,0571 dus 5,71% kans

Nu moet berekend worden:

Is er op basis van de bij onderdeel 7 berekende overschrijdingskans reden om aan te nemen dat het ingestelde gemiddelde niet meer in orde is?

Bereken op basis van de bijgevoegde steekproefresultaten een schatting voor de standaardafwijking.

Bij de resultaten van opd 7 is te zien dat de 5,71% overschrijdingskans erg groot is.
Hoe bereken ik nu de schatting voor de standaardafwijking?


Groetjes, Linda

Linda
Student hbo - zaterdag 24 oktober 2015

Antwoord

Hallo Linda,

Je gegevens zijn niet helemaal volledig, maar het ziet ernaar uit dat je aanneemt dat het ingestelde gemiddelde niet in orde is wanneer je overschrijdingskans groter is dan het gekozen significantieniveau (bij eenzijdig toetsen) of de helft hiervan (bij tweezijdig toetsen). Vaak wordt als significantieniveau 5% gekozen, dan is bij jouw opgave de gevonden overschrijdingskans inderdaad groot genoeg om te twijfelen aan de ingestelde waarde.

Wanneer je de standaardafwijking van een populatie schat uit een steekproef, dan gebruik je de formule:

q76617img1.gif

Ik begrijp dat bij de opgave de steekproefresultaten gegeven waren, hiermee kan je deze schatting dus berekenen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 26 oktober 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3