|
|
\require{AMSmath}
Re: Taylorreeks
ik heb iets dergelijks f(x)=1/x en a=1,n=3 ik kom hiervoor uit op: T(x)=-1 -1/(x-1)+1/(x-1)2 -1/(x-1)3 Ik kan dit niet controleren op een antwoord,omdat ik dat niet heb. Gaarne jullie reactie Joep
Joep
Ouder - donderdag 8 oktober 2015
Antwoord
Beste Joep,
Je kan gebruikmaken van andere bekende reeksontwikkelingen ofwel pas je de formule toe om de coëfficiënten d.m.v. afgeleiden zelf te vinden. We bepalen hiervoor de eerste 3 afgeleiden:
f(x) = 1/x, dus f(1) = 1 f'(x) = -1/x2, dus f'(1) = -1 f''(x) = 2/x3, dus f''(1) = 2 f'''(x) = -2·3/x4, dus f'''(1) = -2·3
Invullen in $$f(x) \approx T_3(x) = \sum_{n=0}^3 \frac{f^{(n)}(1)}{n!}(x-1)^n$$ levert dan $$T_3(x) = 1-(x-1)+(x-1)^2-(x-1)^3$$Helpt dat?
mvg, Tom
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 10 oktober 2015
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|