De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Factor voor een andere wortel

hoe bereken ik het zo groot mogelijk factor voor zoiets als 3√150 , wat zijn de stappen? Graag zo snel mogelijk antwoord ik heb binnenkort al een toets!

anonie
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 29 september 2015

Antwoord

Hallo,

Onderzoek of je het getal onder de wortel kunt delen door 22, 32, 42 enz. In dit geval:
150 is deelbaar door 52: 150=25·6

dus:
√150 = √(25·6) = √25·√6 = 5√6

Dan is:
3√150 = 3·5√6 = 15√6

Het kan zijn dat het nieuwe getal dat je onder de wortel krijgt, nog een keer gedeeld kan worden door een kwadraat. Dan herhaal je deze stappen. Ga net zolang door totdat het getal onder de wortel niet meer door een kwadraat gedeeld kan worden.

OK zo?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 29 september 2015
 Re: Factor voor een andere wortel  



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3