De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De kans om 18 keer kop te gooien

Als je een munt 36x gooit dan verwacht je gemiddeld 18x kop en 18x munt. Wat is de kans om 18x kop te krijgen bij 36x gooien?

Antwoord:
X=18 heeft een interval met absolute grenzen 17,5-18,5. deze corresponderen met z-score=1.17 en de kans is p=0,1350.

Je kan er ook waarschijnlijk een normaalverdeling bij tekenen en alle punten aangeven. P in het antwoord moeten we opzoeken in een tabel. Alleen het probleem is dat ik niet begrijp hoe ze op de z-score komen. Ik heb namelijk in de vraag alleen een score gekregen en ik weet niet wat mijn standaardafwijking en gemiddelde is. Die heb ik als het goed is nodig om de z-score uit te rekenen.

yalda
Student universiteit - woensdag 23 september 2015

Antwoord

Hallo Yalda,

Bij een binomiale verdeling geldt voor de standaarddeviatie dat

$\sigma = \sqrt{np(1-p)}.$

Dat betekent hier dat

$\sigma = \sqrt{36\cdot\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2}} = 3.$

Het gemiddelde noem je al, dat is 18.

Als ik dan de z-score dan uitreken kom ik overigens op z=0.17, niet 1.17.

Zie Binomiale verdeling

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 23 september 2015
 Re: De kans om 18 keer kop te gooien 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3