De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ontbinden in factoren

Beste
Ik heb een vraagje.
Ik moet ontbinden in factoren.
En heb deze oefening gekregen: 3y3-2y2-19y-6
En ben al een beetje begonnen.
Y-1? 3-2-19-16≠0
Y+1? 3-19≠-2-6
Y-2?
En vanaf dan gaat het helemaal mis.
Kunt u me helpen?
Alvast bedankt
Natasha

Natash
2de graad ASO - woensdag 16 september 2015

Antwoord

Beste Natasha,

Als het getal $a$ een nulpunt is van deze veelterm, dan is de veelterm deelbaar door $y-a$, met andere woorden: dan is $y-a$ een factor in de ontbinding. Voor 1 en -1 zijn daar inderdaad snelle trucjes voor en die controle heb je juist gedaan.

Om na te gaan of y-2 een deler is, kan je nagaan of y = 2 een nulpunt is: gewoon invullen en vereenvoudigen. Alternatief: voer de deling uit, bv. met het schema van Horner, en kijk of de rest 0 is. Voor y = 2 gaat dat niet lukken, maar met y = -2 wel, dus delen door y+2.

Kan je zo verder?

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 16 september 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3