Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Differentiëren

 Dit is een reactie op vraag 76095 
Hartelijk dank voor de uitleg. Ik heb totaal geen ervaring met inverse functies. Sorry voor de onjuiste plaatsing van de haakjes. Wat mijn denkfout is geweest tav de toepassing v.d ketting regel is: aangezien deze boogfunctie wordt gerelateerd aan de standaard afgeleide en dat daarom niet nogmaals afgeleid hoeft te worden, maar uitsluitend een vereenvoudiging nodig was.
Groet

joep
Ouder - maandag 10 augustus 2015

Antwoord

De standaard afgeleiden worden gegeven als functies van x. Met name in combinatie met de ketting-, product- en quotientregel is dat handig. Je hoeft dan (inderdaad) niet steeds opnieuw het 'wiel uit te vinden'.

Een sterk voorbeeld vind ik de wortelfunctie.

Standaardfuncties
De afgeleide van f(x)=\sqrt{x} is gelijk aan:

\eqalign{f'(x)=\frac{1}{2\sqrt{x}}}

Voorbeeld

De afgeleide van f(x)=\sqrt{x^2-4x} is:

\eqalign{f'(x)=\frac{1}{2\sqrt{x^2-4x}}·(2x-4)}
\eqalign{f'(x)=\frac{x-2}{\sqrt{x^2-4x}}}

Handig...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 14 augustus 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics