De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Geen snijpunten met de x-as

 Dit is een reactie op vraag 67569 
Hallo, mij is iets niet helemaal duidelijk.

Ik snap niet helemaal hoe je van
p2$<$4 naar -2$<$p$<$2 gaat.

Ik weet dat wat ik nu ga opschrijven niet goed is, maar ik zou de wortel van P2$<$4 nemen en uitkomen op P$<$±2 waardoor P$<$2 en P$<$-2 dus gewoon P$<$2

Met vriendelijke groet, Nando

Nando
Student hbo - woensdag 1 juli 2015

Antwoord

Hallo Nando,

Hieronder zie je de grafiek van f(p)=p2, dit is een parabool. In deze figuur zie je dat p tussen -2 en 2 moet liggen wanneer p2 kleiner moet zijn dan 4.

q75969img2.gif

Bij het oplossen van ongelijkheden mag je dus niet zomaar altijd links en rechts van het ongelijk-teken dezelfde bewerking uitvoeren. Wanneer je bijvoorbeeld links en rechts vermenigvuldigt met een negatief getal, dan 'klapt het teken om'.

De veiligste manier om een ongelijkheid op te lossen, is:
  • schets de twee grafieken (in dit voorbeeld: y=p2 en y=4;
  • bereken de snijpunten van de twee grafieken (p=-2 of p=2);
  • lees in de figuur af in welke intervallen de ongelijkheid klopt (voor -2$<$p$<$2 ligt de groene parabool onder de rode rechte).

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 1 juli 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3