De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Modulorekenen

Zou iemand kunnen bewijzen dat a25 mod(88) congruent is met a5 mod(88)? (in het geval dat a en 88 relatief priem zijn heb ik al bewezen, het andere geval nog niet).

bob
Student universiteit België - zondag 7 juni 2015

Antwoord

Hallo Bob,

Laten we eerst naar het eenvoudiger geval kijken modulo 11.
Als je de vijfdemachten van 1 tot en met 11 modulo 11 bekijkt, dan zijn de uitkomsten:

15 = 1 (mod 11)
25 = -1 (mod 11)
35 = 1 (mod 11)
45 = 1 (mod 11)
55 = 1 (mod 11)
65 = -1 (mod 11)
75 = -1 (mod 11)
85 = -1 (mod 11)
95 = 1 (mod 11)
105 = -1 (mod 11)
115 = 0 (mod 11)

We zien dat in alle gevallen de uitkomst -1 (of 10), 0 of 1 is. Voor deze drie zelf geldt bovendien dat a5 =a (mod 11), dus als je nog een keer tot de vijfde macht doet, dan blijft de uitkomst in dezelfde congruentieklasse. Dat betekent dat voor elk getal a25 =a5 (mod 11), dus a25-a5 is altijd deelbaar door 11.

Voor congruentierekenen modulo 8 geldt iets dergelijks:
15 = 1 (mod 8)
25 = 0 (mod 8)
35 = 3 (mod 8)
45 = 0 (mod 8)
55 = 5 (mod 8)
65 = 0 (mod 8)
75 = 7 (mod 8)
85 = 0 (mod 8)
Dus de vijfde macht is ofwel congruent 0 mod 8 (alle vijfdemachten van even getallen zijn deelbaar door 8 - natuurlijk), of zij blijven in dezelfde congruentieklasse mod 8. Ik laat het afronden van de conclusie aan jezelf over.

Met vriendelijke groet,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 8 juni 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3