De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: De inverse van een gebroken functie

 Dit is een reactie op vraag 75763 
Bedankt voor de snelle reactie! Dus hieruit kan ik afleiden dat de grafiek op zich al een spiegelbeeld is van zichzelf en dus hetzelfde blijft in de inverse functie. Ik heb toch nog 1 vraag. Hoe zou ik dan bijvoorbeeld de inverse functie van deze gebroken functie kunnen berekenen algebraïsch?

F(x)= 4-4/(x+1)

Ik kom hier totaal niet uit.
bedankt alvast?

Thomas
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 3 juni 2015

Antwoord

Ik heb een haakje veranderd. Hopelijk was dit het idee:

$
\eqalign{
& y = 4 - \frac{4}
{{x + 1}} \cr
& y(x + 1) = 4(x + 1) - 4 \cr
& yx + y = 4x + 4 - 4 \cr
& yx - 4x = - y \cr
& x(y - 4) = - y \cr
& x = - \frac{y}
{{y - 4}} \cr}
$

Dus eerst de breuk wegwerken, alle termen met y en de getallen naar rechts, alle termen met x naar links, ontbinden en delen. Klaar is Klara!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 3 juni 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3