De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ontbinden in factoren

Hallo, ik zit vast bij een oefening van de n-de graadsvergelijking ontbinden in factoren.
Dit is de oefening : y2 x (2y+3) = 1
Momenteel heb ik nu alleen : y2 x (2y+3) - 1 = 0
Ik heb geen idee hoe ik hier verder moet.
Ik heb wel al geprobeerd met distrubutiviteit maar de uitkomst klopt dan niet ( kan niet verder met horner )
Zouden jullie mij vooruit willen zetten?
Alvast bedankt!

Anonie
2de graad ASO - donderdag 2 april 2015

Antwoord

Als je y2(3y+3)=1 bedoelt dan krijg je:

$
\begin{array}{l}
y^2 \cdot \left( {2y + 3} \right) = 1 \\
2y^3 + 3y^2 = 1 \\
2y^3 + 3y^2 - 1 = 0 \\
\end{array}
$

Je kunt dan proberen de ontbinding te vinden. Volgens mij is y+1 een factor!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 2 april 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3