De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Transformaties

 Dit is een reactie op vraag 75292 
Dat heb ik inderdaad gezien. Ik richt mij op de tweede mogelijkheid. Kun je aangeven wat er verkeerd aan is om eerst te vermenigvuldigen en daarna de translatie te doen?

Remco
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 29 maart 2015

Antwoord

Als we uit gaan van $g(x)=\sqrt{x}$:

Vermenigvuldigen t.o.v. de y-as met $\frac{1}{4}$ geeft:

$g(x)=\sqrt{4x}$

Translatie over de vector (12,0) geeft:

$g(x)=\sqrt{4(x-12)}$
$g(x)=\sqrt{4x-48}$

...en dat is niet gelijk aan $f(x)=\sqrt{4x-12}$.Naschrift
Ik had bij de laatste translatie wel (3,0) kunnen nemen. Je krijgt dan:

$g(x)=\sqrt{4(x-3)}$
$g(x)=\sqrt{4x-12}$

Dat is dan wel hetzelfde als $f$, maar dat was dan de eerste mogelijkheid uit het correctievoorschrift.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 29 maart 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics