De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Een rij breuken

 Dit is een reactie op vraag 75124 
Ik kan het nog niet oplossen...
Ik kom telkens op iets fout uit...
Kun je het aub voordoen of extra tips geven?

Emily
2de graad ASO - zondag 8 maart 2015

Antwoord

Beste Emily,

De som van de eerste k termen van de rekenkundige rij 1, 3, 5, ... is:

1 + 3 + 5 + 7 + ...+ 2k-1 = k*(1+2k-1)/2 = k2

Vanaf welke k is k2 groter dan 2010? Er geldt 442 = 1936 en 452 = 2025. De term met rangnummer 2010 bevindt zich dus op de "44e regel", als je kijkt naar hoe jij de oorspronkelijke rij voorstelde, of met andere woorden: die term heeft een noemer 44.

Om de teller te weten, hoef je maar verder te tellen vanaf 1936, dat is de eerste term met noemer 44 (dus 1/44).

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 11 maart 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3