De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bepaal u1 en v bij deze rekenkundige rij

Ik moet u1 en v berekenen a.d.h.v. Volgende gegevens: u12=-29 en u37=(-183)/2
Als iemand mij zou kunnen uitleggen hoe ik hieraan moet beginnen? Alvast bedankt!

Spring
2de graad ASO - zondag 8 maart 2015

Antwoord

De expliciete formule voor een rekenkundige rij:

$u_n=u_0+v\cdot n$

Met $u_{12}=-29$ en $u_{37}=-\frac{183}{2}$ krijg je een stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden:

$u_0+v\cdot12=-29$
$u_0+v\cdot37=-\frac{183}{2}$

Zou het dan lukken?Naschrift
Ik gebruik $u_n=u_0+v\cdot n$ in plaats van $u_n=u_1+v(n-1)$. Dat laatste was beter geweest... maar 't idee is hetzelfde.:-)

Op Rekenkundige rijen staat nog een voorbeeld.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 8 maart 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3