De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Breuken herleiden

Ik begrijp over het algemeen hoe je breuken moet herleiden. Alleen er is één som waar ik niet uit kom:
3/a + 2/3a2
in de uitwerkingen van mijn boek staat als antwoord:
9a+2/3a2
Alleen ik kom niet uit op dat antwoord!
Alvast bedankt

Jasmin
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 3 maart 2015

Antwoord

Bij het optellen van breuken moet je gelijknamig maken. Gelijknamig betekent 'gelijke noemers', het woord zegt het al.

Je maakt van $\eqalign{\frac{3}{a}}$ een breuk met als noemer $3a^{2}$. Hoe doe je dat? Door teller en noemer te vermenigvuldigen met $3a$.

$\eqalign{\frac{3}{a}=\frac{9a}{3a^{2}}}$

Breuken met dezelfde noemers kan je optellen door de tellers op te tellen. Het woord zegt het al:-)

$
\eqalign{\frac{3}
{a} + \frac{2}
{{3a^2 }} = \frac{{9a}}
{{3a^2 }} + \frac{2}
{{3a^2 }} = \frac{{9a + 2}}
{{3a^2 }}}
$

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 3 maart 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3