Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Combinaties gebruiken

Hoi!

Je hebt Piet. Piet gooit een dobbelsteen. Hij dobbelt:

3 x het cijfer 2
2 x het cijfer 4
1 x het cijfer 5

Hoeveel getallen kan hij hiermee maken?

Groetjes

anna
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 21 januari 2015

Antwoord

Laten we zeggen dat Piet getallen maakt van 6 cijfers. Maar dat zijn geen combinaties maar variaties. De vraag is nu hoeveel 'rangschikkingen' kan je maken met 2, 2, 2, 4, 4 en 5?

Je kunt dat handig uitrekenen op de volgende manier:

Er zijn 6! verschillende volgorden, maar de tweeën en de vieren zijn onderling uitwisselbaar dus die moet je er dan nog uithalen. De tweeën zijn op 3! manieren uitwisselbaar en de vieren op 2! manieren. Je moet dus 6! nemen en dan delen door 3! en 2!

#volgordes=\eqalign{\frac{6!}{3!\cdot2!}}=60.

Helpt dat?Naschrift
Een andere manier is om als volgt te redeneren. Je moet van de zes plaatsen eerst 3 plaatsen kiezen voor de 2, daarna uit de 3 overgebleven plaatsen 2 plaatsen kiezen voor de 4.

Dat kan dan op \left( {\begin{array}{*{20}c} 6 \\ 3 \\ \end{array}} \right) \cdot \left( {\begin{array}{*{20}c} 3 \\ 2 \\ \end{array}} \right) = 60 manieren.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 21 januari 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics