De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rationale vergelijking

Beste,

Tijdens wiskunde leren we nu over rationale of gebroken vergelijkingen. Dan moeten we alles op dezelfde noemer zetten en de vergelijking oplossen met D.

Ik kreeg deze oefeningen:

(2x+6)/(x2+2x)+2/(x+2)=3/x
(10x+20)/(x2+2x)+ x2 = 2x+5

Bij de eerste heb ik geen kwadraat en is mijn uiteindelijke vgl: x+4=0

Dit klopt dus niet en bij de tweede heb ik:
x4+3x2+20=0, wat ook niet klopt aangezien we dit nog niet geleerd hebben.
Kunt u me helpen?
Alvast bedankt!

Em
2de graad ASO - donderdag 8 januari 2015

Antwoord

Zullen we ze gewoon 's voordoen?

$
\eqalign{
& \frac{{2x + 6}}
{{x^2 + 2x}} + \frac{2}
{{x + 2}} = \frac{3}
{x} \cr
& \frac{{2x + 6}}
{{x(x + 2)}} + \frac{2}
{{x + 2}} = \frac{3}
{x} \cr
& \frac{{2x + 6}}
{{x(x + 2)}} + \frac{{2x}}
{{x\left( {x + 2} \right)}} = \frac{3}
{x} \cr
& \frac{{4x + 6}}
{{x(x + 2)}} = \frac{3}
{x} \cr
& x\left( {4x + 6} \right) = 3x(x + 2) \cr
& 4x^2 + 6x = 3x^2 + 6x \cr
& x^2 = 0 \cr
& x = 0\,\,v.n. \cr}
$

Geen oplossing!

Bij de tweede vergelijking gaat het zo:

$
\eqalign{
& \frac{{10x + 20}}
{{x^2 + 2x}} + x^2 = 2x + 5 \cr
& \frac{{10\left( {x + 2} \right)}}
{{x\left( {x + 2} \right)}} + x^2 = 2x + 5 \cr
& \frac{{10}}
{x} + x^2 = 2x + 5 \cr
& 10 + x^3 = 2x^2 + 5x \cr
& x^3 - 2x^2 - 5x + 10 = 0 \cr
& (x - 2)(x^2 - 5) = 0 \cr
& x = 2\,\,of\,\,x = - \sqrt 5 \,\,of\,\,x = \sqrt 5 \cr}
$

Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 8 januari 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3