De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Extremumprobleem

Bepaal de punten die het dichtst bij de oorsprong liggen en het verst van de oorsprong bij 17x2+12xy+8y2=100?

Ik gebruik hier Lagrange met als hoofdfunctie x2+y2 want afstand moet minimaal zijn en als hetgene onder de wortel maximaal is, is de wortel ook maximum, de nevenfunctie is 17x2+12xy+8y2=100

Zo vond ik dat de kritieke punten (2,-4),(-2,4),(2,1) en (-2,-1), maar nu kan ik niet meer verder...

ruben
Student universiteit België - zaterdag 27 december 2014

Antwoord

Met $
f(x,y) = \sqrt {x^2 + y^2 }
$ is het nu een kwestie van invullen:

$
\eqalign{
& f(2,1) = \sqrt 5 \cr
& f(2, - 4) = \sqrt {20} \cr
& f( - 2, - 1) = \sqrt 5 \cr
& f\,( - 2,4) = \sqrt {20} \cr}
$

Een minimum voor (2,1) en voor (-2,-1)

q74601img1.gif

Met het plaatje erbij kan je goed zien wat je aan het doen bent...:-)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 27 december 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3