De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ongelijkheid met breuken oplossen

17/24$>$17/x+1/40
Hoeveel is x?

oceane
2de graad ASO - dinsdag 21 oktober 2014

Antwoord

Breng eerst de vaste getallen maar eens bij elkaar, wat oplevert 17/24 - 1/40 $>$ 17/x
Wat links staat maak je nu tot één getal, een leuke oefening in gelijknamig maken.
Misschien vind je het handiger om de term waarin de variabele voorkomt aan de linkerkant te hebben.
Dan krijg je 17/x $<$ 17/24 - 1/40
Tenslotte zou je dan de grafieken kunnen schetsen van de functie y = 17/x en de horizontale lijn y = 17/24 - 1/40 zodat je kunt zien wanneer de kromme lijn ónder de horizontale lijn ligt.
Je moet dan wel berekenen waar ze elkaar snijden. Ik vond als eerste coördinaat van het snijpunt x = 2436/41 waarna je het antwoord te pakken hebt.
Het wordt iets van de vorm x $<$ ..... of x $>$ ......

Lukt het hiermee?

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 21 oktober 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3