De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bewijs hoogte is gelijk aan diameter bij minimale oppervlakte bij een cilinder

Beste heer/mevrouw,

Ik zou graag willen weten waarom de hoogte gelijk is aan de diameter bij een cilinder als de oppervlakte minimaal moet zijn. De oefening die ik moest maken ging als volgt: de inhoud van de cilinder is 50cl en de totale oppervlakte moet minimaal zijn. Ik had dus de hoogte gelijk gesteld aan het dubbele van de straal en dan verder uitgewerkt. Uiteindelijk kwam ik uit op r=4,301 cm en h=8,602 cm. Mijn leerkracht zei dat er niet van mag uitgaan dat h=2r. Is het mogelijk om te bewijzen dat je er wel mag van uitgaan?

Alvast bedankt,

Sarah
3de graad ASO - woensdag 8 oktober 2014

Antwoord

Ja, de inhoud is vast: $\pi r^2h=50$, je kunt $h$ dus in $r$ uitdrukken (of omgekeerd) en dit in de formule voor de oppervlakte, $2\pi(r^2+rh)$, invullen. Je krijgt dan
$$
2\pi\left(r^2+\frac{50}{\pi r}\right)
$$
als je dat differentieert, en gelijk stelt aan nul vind je $2r=\frac{50}{\pi r^2}$ en dat is nu net weer gelijk aan $h$.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 8 oktober 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3