De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Los op

hallo,
ik ben nu wiskunde aan het maken en ik heb een opgaven die ik al had gemaakt maar de antwoorden weet ik niet meer. zou u mij daar bij willen helpen?

3x-5=5x-7
7x+3=6(x-1)
9-3(x+2)=5(x-3)

alvast bedankt!!!

fatima
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 20 augustus 2014

Antwoord

Dag Fatima,

1. Een eenvoudige vergelijking oplossen kan helpen.

En: Je mag altijd links en rechts dezelfde handeling uitvoeren, dus bijvoorbeeld bij de eerste vergelijking links en rechts 7 optellen. Links wordt dan 3x-5+7=3x+2 en rechts 5x-7+7=5x, dus 3x+2=5x.
Nu kan je links en rechts 3x weghalen: liks wordt dan 3x+2-3x=2 en rechts: 5x-3x=2x, dus 2=2x.
Links en rechts delen door 2 geeft: 1=(2x)/2=x. Dus x=1. Controle: 3·1-5=-2 en 5·1-7=-2. Klopt.

Bij de volgende vergelijkingen is het handig om eerst de haakjes weg te werken en dan kan het verder zoals bij de eerste vergelijking.

ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 20 augustus 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3