Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Cirkel

 Dit is een reactie op vraag 73649 
Beste Lieke

ik heb dit geprobeerd maar als ik bij AB:AK = AD:AC, AD vervang door (AB.AC)/AK om hier AC te kunnen berekenen kom ik 5:8 = ((5.AC):8): AC \Leftrightarrow 5=5.AC:AC

Kunt u nog wat duidelijker zijn aub? :)

Alvast bedankt!

Thomas
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 7 augustus 2014

Antwoord

Dag Thomas,
Ik heb me inderdaad vergist, zo kom je er niet zo makkelijk.
Wat je wel weet is dat de omgeschreven cirkel straal 4 heeft, door A en B gaat en daar moet C op liggen. Ook weet je dat C op een cirkel ligt met straal 7 en middelpunt B.
Dan kan je de snijpunten berekenen, maar het komt niet erg mooi uit.
Construeren is eenvoudiger, zou dat ook mogen?
Mijn excuses.

Met de eerder bedoelde methode:
De hoogtelijn uit B kan je berekenen met AB·BC·AC=4·R·O en 2O=AC·Hb, met Hb de hoogte vanuit B op AC.
Invullen van AB=5 en BC=7 geeft Hb=35/8.
Als D nu het snijpunt is van de hoogtelijn Hb op AC, dan kan je met twee keer Pythagoras AC berekenen.

Zie ook Driehoek op een cirkel

ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 7 augustus 2014
 Re: Re: Cirkel 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics