|
|
\require{AMSmath}
Omtrek
Hallo,
Om mijn vraag te verduidelijken:
GEGEVEN cirkel a, cirkel b hebben zelfde oppervlakte cirkel c heeft som opp cirkel a en b oftwel 2maala of 2maalb
VRAAG hoe komt dat omtrek van cirkel c ook niet gelijk is aan som omtrek cirkel a en cirkel b
Bedankt
Bert
Student universiteit België - vrijdag 1 augustus 2014
Antwoord
Hallo Bert,
De straat van de cirkels a en b noem ik a, de straal van cirkel c noem ik c. Dan geldt:
Oppervlakte cirkel a = oppervlakte cirkel b = $\pi$a2 Oppervlakte cirkel c = $\pi$c2
Gegeven is: $\pi$c2 = 2×$\pi$a2 c2 = 2a2 c = √2×a (formule 1)
De straal van cirkel c is dus √2 keer de straal van cirkel a.
Voor de omtrek van de cirkels geldt:
Omtrek cirkel a = 2$\pi$×a Omtrek cirkel c = 2$\pi$×c
Invullen van formule 1: Omtrek cirkel c = 2$\pi$×√2×a
De omtrek van cirkel c is dus √2 keer zo groot als de omtrek van cirkel a, niet 2 keer zo groot.
Een snellere manier (maar meer abstract) om te zien dat de omtrek van cirkel c niet 2 keer zo groot kan zijn als de omtrek van cirkel a is het bekijken van de formules voor omtrek en oppervlakte:
Omtrek = 2$\pi$r Oppervlakte = $\pi$r2
De oppervlakte is evenredig met r2, de omtrek is evenredig met r. Wanneer r twee keer zo groot wordt, dan wordt de omtrek ook twee keer zo groot, de oppervlakte wordt 22=4 keer zo groot. Oppervlake en omtrek gaan dus niet 'gelijk op'.
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 1 augustus 2014
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|