|
|
\require{AMSmath}
Inverteerbaar
Beste
Voor welke waarden van p is matrix A inverteerbaar?
A = 1 0 4 -2 p 2 4 0 p^2
en bepaal de inverse m.b.v. de adjunctmatrix.
A.
3de graad ASO - maandag 9 juni 2014
Antwoord
Beste,
$ \begin{array}{l} A = \left[ {\begin{array}{*{20}c} 1 & 0 & 4 \\ { - 2} & p & 2 \\ 4 & 0 & {p^2 } \\ \end{array}} \right] \\ \det (A) = p(p^2 - 16) \\ \det (A) = 0 \Rightarrow p = 0\;p = 4\;p = - 4 \\ \end{array} $ Deze waarde mag P dus NIET aannemen en alle andere wel.
$ \begin{array}{l} A^{ - 1} = \frac{1}{{\det (A)}}adj(A) \\ adj(A) = \left[ {\begin{array}{*{20}c} {p^3 } & {2p^2 + 8} & { - 4p} \\ 0 & {p^2 - 16} & 0 \\ { - 4p} & { - 10} & p \\ \end{array}} \right]^T = \\ \left[ {\begin{array}{*{20}c} {p^3 } & 0 & { - 4p} \\ {2p^2 + 8} & {p^2 - 16} & { - 10} \\ { - 4p} & 0 & p \\ \end{array}} \right] \Rightarrow A^{ - 1} = \frac{1}{{p(p^2 - 16)}}\left[ {\begin{array}{*{20}c} {p^3 } & 0 & { - 4p} \\ {2p^2 + 8} & {p^2 - 16} & { - 10} \\ { - 4p} & 0 & p \\ \end{array}} \right] \\ \end{array} $
Maar de moeilijkheid is misschien het vinden van deze adj(A). Welnu die vinden we als volgt: $ \begin{array}{l} A = \left[ {\begin{array}{*{20}c} {\left( 1 \right)} & 0 & {} \\ {} & p & 2 \\ {} & 0 & {p^2 } \\ \end{array}} \right] \to cof(1) = p^3 - 2.0 = p^3 \\ A = \left[ {\begin{array}{*{20}c} {} & {\left( 0 \right)} & {} \\ { - 2} & {} & 2 \\ 4 & {} & {p^2 } \\ \end{array}} \right] \to cof(0) = - ( - 2p^2 - 8) = 2p^2 + 8 \\ \end{array} $
Kortom we nemen een getal uit Matrix A en vervangen die door zijn cofactor. ( let hierbij op de minnetjes en plusjes) Zo vormen we een nieuwe matrix. Welnu de transpose van deze nieuwe matrix is dan adj(A)
mvg DvL
DvL
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 9 juni 2014
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|